2K ekibi tarafından dağıtımcılığı üstlenilen XCOM: Chimera Squad oyunu, geçtiğimiz haftalarda sürpriz bir şekilde duyurulmuştu. Serinin hayranları da bu sürpriz haber üzerine merakla beklemeye başladı tabii ki. Oyuncuları fazla bekletmeyecek bir şekilde 24 Nisan 2020 tarihinde de çıkışını gerçekleştirdi bu oyun. Bilmeyenler için marka ve oyun hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum.
XCOM markası yıllar boyunca sıra tabanlık taktik ve uzaylılar içeren bir strateji oyunu markası oldu. Oyunun ana hikayesi boyunca, genelde uzaylılar olan, rakibinizi çeşitli stratejiler geliştirerek alt etmeye çalıştığımız bir oyun açıkçası. Bu markanın son oyunu olan XCOM: Chimera Squad ise XCOM 2 oyunundan tam olarak beş yıl sonrasında geçiyor. Bu oyunda hem insan hem de uzaylılardan oluşan bir ekibi kontrol ediyoruz.
XCOM: Chimera Squad, bizlere yepyeni bir hikaye sunuyor
En son XCOM 2 oyunu ve ek paketleriyle Dünya’yı uzaylıların elinden kurtarmıştık. Şimdi bu olaydan beş yıl sonra uzaylılar geri çekilirlerken bazı askerleri geri kalıyor. O zamandan beri de insanlar ve uzaylılar bir arada huzur içerisinde yaşamaya çalışıyorlar. Ancak her güzel şeyde olduğu gibi, bu durumun da negatif yanları mevcut. Bazı uzaylılar insanlarla huzur içerisinde yaşamaya adapte olmuşken, bazıları da hala geride kalmış olan görevlerini tamamlamaya çalışıyorlar.
Oyunda kontrol ettiğimiz Chimera Squad ise şehri bu tür saldırı ve olaylardan korumakla yükümlü bir özel tim. Bu durumlar için özel oluşturulmuş olan bu özel timin en önemli ve öne çıkan özelliği ise, insan ve uzaylıların bir arada olduğu türler arası bir tim olması. XCOM: Chimera Squad oyununda üç büyük suç örgütüne karşı savaş veriyoruz. Bu örgütler ise, The Progeny, Gray Phoenix ve Sacred Coil ismindeki birbirlerinden farklı amaçlarla şehre karşı bir düşmanlığı bulunan gruplar.
The Progeny grubu, tamamen Psionic denilen özel güçlere sahip insanlardan oluşan bir grup ve City 31 isimli şehrin geleceğinin bu özel güçlere bağlı olduğunu savunuyorlar. Tabii ki şehrin ne istediğinin onların gözünde bir önemi yok. Gray Phoenix grubu, bir önceki grubun aksine tamamen uzaylı yağmacılardan oluşuyor ve bu grubun oldukça büyük bir silah kaynağı bulunuyor. Bu grubun amacı ise, kaybettikleri savaşın öcünü alarak özgürlükleriyle beraber şehri yeniden ele geçirmek.
Son grup olan Sacred Coil ise belki de aralarındaki en tehlikeli ve en ciddi olanları. Bu grup her iki ırktan da üyeler bulunduran melez bir dini yeraltı organizasyonu. Bünyesinde, insan, uzaylı ırkından üyeler bulundurmasının yanında envai çeşit robotla da bu askeri güçlerini destekliyorlar. Bu grubun amacı ise diğer iki gruba benzetilebilir. Tek fark ise, Sacred Coil bu bahsi geçen özgürlüğü sadece beş yıl önce kaybedilen savaşta XCOM ekibine karşı savaşanlar için sağlamak istiyor.
XCOM markasına bu oyunla birlikte, yeni oynanış mekanikleri de getirilmiş
XCOM: Chimera Squad oyunu her ne kadar bir yan oyun olarak geliştirilmiş olsa da, geliştirici ekip olan Firaxis Games bu oyun serisi için yeni ve çeşitli oynanış mekanikleri de getirmiş veya denemiş de diyebiliriz. Açıkçası yeni oyuncuları da bu oyuna çekebilecek bir hamle olmuş.
Özellikle oyunun strateji geliştirme aşamasındaki verdiği özgürlüğü de arttıran bu yeni mekanikler, yeni oyuncuları kazanırken seriye aşina olan oyuncuları da kaybetmeyecek bir dengede tasarlanmış. Hatta tecrübeli oyuncuları daha mutlu etmiş bile olabilirler.
Oyuna yeni gelen özelliklerden birisi Breach modu. XCOM: Chimera Squad oyununda bir operasyona başlarken sadece savaş stratejinizi değil, aynı zamanda savaş alanına girişinizi de düşünmeniz gerekiyor. Özellikle her operasyona, XCOM ekibinin on bir kişiden oluşan birimlerinden sadece dört tanesini götürebildiğinizi düşünürsek, Breach modu çok büyük önem taşıyor. Bu kısımda hangi karakterlerin hangi sırayla ve hangi düzende gireceklerini belirleyebiliyorsunuz.
Bazı noktalardan giriş yapmak içinse, belirli karakterleri kullanmak zorunlu oluyor. Mesela ön kapıdan bir grubu gönderirken, rakibi gafil avlamak için, bir grubu da hiç beklemedikleri bir şekilde binanın yan taraftaki duvarından içeri sokmak istiyorsunuz. Bunun için üzerinde doğru ekipmanı taşıyan karakteri o girişte kullanmanız gerekiyor veya bir kapıyı kırmak yerine, belirli bir karakterinizin hack özelliğini kullanmanız gerekebiliyor. Bu modun zorunlu tutulması da oyuna yeni bir stratejik boyut kazandırmış.
Çatışma stratejiniz kadar, ona nasıl hazırlandığınız da önemli
Oyuna yeni başlayanlar için, oyunun mekaniklerini öğretmek amacıyla hazırlanmış bir eğitim kısmı da mevcut. Ancak bu kısım ana hikayeye yedirilmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor, böylece oyunun sunduğu hikayeye kendinizi kaptırmaya başlıyorsunuz. Daha sonrasında bir de bakmışsınız oyunun mekaniklerini göz açıp kapayıncaya kadar öğrenmişsiniz ve üzerinde stratejiler kurmaya başlamışsınız bile. Oyun bu şekilde sizi oynamaya hazırladıktan sonra, sizin de oyuna hazırlanmanızı istiyor.
Nitekim oyunun birçok operasyona yeteri kadar ekipmanla gitmezseniz, başarısız olma ihtimaliniz de bir o kadar artıyor. Ayrıca doğru ekipmanları alsanız bile doğru noktalarda kullanmanız da hayati önem taşıyor. Hatta az önce bahsettiğim Breach modundaki belirli girişler için gereken ekipmanlar da bu konuda önemli bir yerde bulunuyor. Breach modu sırasında her girişin çeşitli etkiler sağladığını düşünürsek, sırf doğru ekipmanı yanınıza almadığınız için belki de operasyon için oldukça yararlı bir etkiden mahrum kalabiliyorsunuz.
Yeteri kadar hazırlık yapmadan gitmeniz durumunda operasyona gönderdiğini ekibin bir takım zorluklarla karşılaşmasıysa işten bile değil. Oyun eskisi kadar yapılan hataları acımasızca cezalandırmıyor olsa da, ciddi sonuçlarla karşılaşabiliyorsunuz. Mesela serinin eski oyunlarındaki kalıcı ölüm olayı, XCOM: Chimera Squad oyununda tamamen kaldırılmış. Artık çatışma sırasında birkaç kez ciddi şekilde yaralanan karakterler, bu yaralardan kalan izler taşıyor.
Bu yara izleri ise karakterlerinizde, hareketlilik, nişan alma gibi konularda negatif özelliklere sebep oluyor. Böyle bir durumda o karakterinizi çatışmaya götürmek yerine, belirli antrenmanlarla veya bir süre masa başı işlerle meşgul etmeniz, karakterinizin iyileşmesinde yardımcı oluyor. Bu masa başı işler veya eğitimlerin de ayrıca kendi içlerinde bazı getirileri oluyor. Hazır konu buraya gelmişken oyunun bizlere sunduğu harita kontrolü ve bu tip eğitim ve araştırma çalışmalarının nasıl işlediğinden bahsetmek istiyorum.
XCOM: Chimera Squad ile City 31 kontrolümüz altında
XCOM: Chimera Squad oyununun bu kısmını ilk kez eğitim bölümünden sonra görüyoruz. Burası kontrol ettiğimiz Chimera Squad ekibinin ana üssü. Bu ekranda birden fazla kısım bulunuyor ve her birinin oyundaki ilerlemenize farklı şekillerde yardımı dokunuyor. İlk katta bir adet City 31 haritası bulunuyor ve burada, şehir üzerindeki dokuz bölgede yaşanan olayları takip edip hangisine müdahale edeceğinizi seçiyorsunuz. Tabii ki bu kısımda da stratejik davranmanız için belirli kısıtlamalar var.
Her gün sadece bir adet olaya müdahale edebiliyorsunuz ve müdahale etmediğiniz bölgelerdeki kaos ortamı her geçen gün artıyor. Eğer bir bölgedeki kaos ortamı zirveyi gördüğü halde müdahale etmezseniz, şehrin kaos seviyesi yükseliyor ve bu kaos seviyesi zirveyi gördüğünde oyunu kaybediyorsunuz. Biliyorum tüm bu kısıtlamalarla şehrin bölgelerinin her birine yetişmek oldukça zor, tam burada oyunun bir başka mekaniği olan saha ekipleri devreye giriyor. Her bir alana eklediğiniz ekipler, harita genelinde size belirli özellikler sunuyor.
Üç farklı saha ekibi bulunuyor ve her biri size farklı pasif faydalar sağlıyor. Finans, güvenlik ve teknoloji olarak üçe ayrılan bu ekipler size günlük olarak, Intel, Credits ve Elerium birimleri sağlıyor. Oyunun para birimi olan Credits birimi, operasyon sırasında kullanacağınız ekipmanları, bazı geliştirmeleri ve takım arkadaşlarınızdan biriyle yer değiştirebilen bir robot almak için kullanılabiliyor. Intel birimi ile saha çalışmalarınıza katkıda bulunurken, Elerium birimi de çeşitli geliştirmeler için araştırmalar yürütmek için kullanılıyor.
Az önce bahsettiğim bu birimleri kullanabileceğiniz katlar da yine bu ana üs içerisinde bulunuyor. Assembly katında, operasyonlarda kullanacağınız yeni ekipmanlar ve bazı kolaylık sağlayan geliştirmeleri araştırırken, Supply katından, elinizdeki bütçeyle gerekli ekipmanları satın alabiliyorsunuz. Buna ek olarak Spec Ops katında, size bu kaynakları hızlı yoldan sağlayacak özel operasyonlar yürütebiliyor ve Training katında da karakterlerinize yaralılarsa iyileşmeleri için veya ek özellikler kazanmaları için eğitim yaptırabiliyorsunuz.
XCOM: Chimera Squad gerçekten de çeşitli bir ajan ekibine sahip
Hazırlığın bu oyunda oldukça önemli olduğundan bahsettik. Bence ekibinize dahil edeceğiniz ajanları tanımak da bu hazırlığın büyük bir parçası. Chimera Squad ekibinin birbirinden farklı on bir tane ajanı bulunuyor ve her birinin kökenini ve öz geçmişini okuyabiliyorsunuz. Bu ajanlar, operasyonlara katıldıkça rütbeleri de yükseliyor ve her bir rütbede yeni yetenekleri açılıyor. Operasyonlara giderken bu yetenekleri nasıl kullanacağınızı da hesaba katmanız gerekiyor.
Mesela Terminal isimli ajan, sahip olduğu Gremlin Drone cihazı ile kapıları kolaylıkla aşabiliyor. Ön kapıdan sorunsuzca içeriye dalmak istiyorsanız Terminal ekibinizin olmazsa olmazlarından olacaktır. Verge isimli karakter ise, uzaylı kökenli olduğu için doğuştan Psionic güçlere sahip ve bu gücü düşmanları manipüle etmek için kullanabiliyorsunuz. Bu sebeple, herhangi bir operasyonda birden fazla aşama olabileceğini hesaba katarak, bu yetenekleri de dikkatli kullanmanız gerekiyor.
Çoğu karakterin Breach aşamasında kullanabileceği yetenek sayısı operasyon başına bir seferle sınırlandırılmış oluyor. Yani bir operasyondaki ilk aşamada bir karakterin gücünü kullandığınızda, bir sonraki aşamada ihtiyacınız olduğunda, o güce tekrar sahip olamayabilirsiniz. Bu durum da, o aşamada işleri sizin için biraz daha zorlaştıracaktır. XCOM: Chimera Squad oyununda karakterler için bir kişiselleştirme kısmı mevcut değil maalesef. Serinin önceki oyunlarına nazaran, bu oyunda karakterlerin kalıcı olmaları hedeflenmiş.
Her karakterin sahip olduğu yetenek ağacı kısmı ise biraz zayıf kalmış, ancak yeni oyunculara da hitap etmeye çalıştığını düşünürsek, bu durum kabul edilebilir bir seviyede. Yine serinin önceki oyunlarında bulunan bir mekanik XCOM: Chimera Squad ile değişiklik geçirmiş. Takım bazlı olan oynama sırası, yerini kişisel oynama sırasına bırakmış oluyor bu oyunda. Yani artık sıra sizdeyken takımınızın tamamıyla değil de, sadece sırası gelen karakteriniz üzerinden hamleler yaparak bir strateji geliştirmeniz gerekiyor.
XCOM: Chimera Squad oynamaya değer bir oyun mu?
Kesinlikle! Oyunda birkaç can sıkıcı hata mevcut elbette, ancak hangi oyunda yok ki? Hem bu oyunda mevcut olan bir hatayla karşılaşma oranınız da oldukça düşük. Benim karşılaştıklarımdan bahsetmem gerekirse, oyun başında sadece bir kere operasyon sırasında iç mekandayken, o mekanın tavanı görünür oldu ve iç mekanı görmemi birkaç saniyeliğine engelledi. Bunun yanı sıra, bazen Breach aşamasında, karakterlerden birisi saldırısını yaparken, ateş etmesi gereken yere nişan almadan ateş etti.
Karşılaştığım bir diğer hata ise, rakip düşmana destek birliklerin gelişi sırasında oyunun donması şeklinde oldu. Bu hatayla diğerlerinden daha fazla karşılaştım ve itiraf etmeliyim, aralarındaki en çok can sıkan hata da buydu. Yine de çok büyük bir sorun yaratmadı bu hata, çünkü oyunun kayıt sistemi her bir adımınızdan sonra oyunu otomatik olarak kaydediyor, böylece oyuna geri döndüğümde kaldığım yerden devam edebildim. XCOM: Chimera Squad oyunundaki kamera açısı hataları, küçük güncellemelerle çözülebilecek seviyede açıkçası.
Yani bu hatalar aslında göründükleri kadar can sıkıcı değiller. Aksine oyun attığınız her adımda sizi düşündüğü için hiçbir sorun yaşamıyorsunuz. Tüm bunlara ek olarak, oyunun hikaye anlatımı, ara sahnelerin çizgi romansı havasıyla ve oyun boyunca size eşlik eden müzikler ile desteklenmiş. Açıkçası oyunun müziklerini ben tam ayarında buldum, çünkü seçilen müzikler size bir özel olarak seçilmiş bir ajan ekibini yönettiğinizi her an hissettiriyor.
Eğer bu inceleme boyunca okuduklarınız hoşunuza gittiyse ve bu oyuna bir şans vermek istiyorsanız, şu an tam da sırası aslında. Zira XCOM: Chimera Squad oyunu, Türk Telekom firmasının bünyesinde bulunan Playstore isimli oyun mağazası üzerinde sınırlı bir süre için %50 indirimle sadece 48 Türk Lirası gibi bir fiyatla satışa sunuluyor. Eğer evinizde Türk Telekom internet kullanıyorsanız bu ücreti, 12 ay taksitle faturanıza yansıtarak da ödeme imkanınız bulunuyor.