Microsoft, konsol endüstrisini “nesillerin ötesine” taşımak için yıllarını harcadı, ancak geleneksel modelden henüz vazgeçmiş değil. Axios tarafından yayımlanan bir rapora göre, geçtiğimiz günlerde kamuoyuna açıklanan, Microsoft şirketine ait bir sohbet kaydı, şirketin 2022 yılının bahar dönemi itibariyle hala Xbox Series X/S konsollarının bir halefine sahip olmayı ve bunu 2028 senesinde mağazalarda bulundurmayı planladığını ortaya koydu.
Sohbet, Federal Ticaret Komisyonu’nun Activision Blizzard şirketinin satın alınmasını engellemek için açtığı davanın bir parçası olarak ortaya çıktı. Sohbetteki bir yönetici, Xbox tarafının mevcut konsol modelini koruyup, korumayacağını veya “Windows benzeri esnek bir modeli zorlayıp, zorlamayacağını” sorarken 2028 için düşünülen plana atıfta bulundu.
Oyun ekosistemlerinden sorumlu kurumsal başkan yardımcısı olan Kevin Gammill, şirketin Xbox One ve Xbox Series X/S konsollarının farklı güçlere sahip versiyonlarıyla Windows benzeri bir yaklaşımı denemeye başladığını söyleyerek cevap verdi ve planın “10. jenerasyon” ile daha esnek olmak ve aynı zamanda geliştiricilere “benzersiz donanım özelliklerinden faydalanmaları için” net bir hedef sunmak olduğunu ekledi.
Xbox Series X/S konsolunun halefi 2028 senesinde piyasaya sürülürse, bu nesil yaklaşık sekiz yıl sürecek ve Xbox 360 ile birlikte bir bu konsol sisteminin en uzun kullanım ömrüne sahip olacak. Orijinal konsol, 2001 yılında piyasaya sürülüp 2005 yılında Xbox 360 cihazının piyasaya sürülmesinden önce raflardan kaldırılarak en kısa ömre sahip olmuştu. Microsoft, 2016 yılında Project Scorpio adıyla Xbox One X konsolunu duyurmasından bu yana konsolları “nesillerin ötesine” taşımaktan bahsediyor, ancak o zaman bile markanın başkanı olan Phil Spencer, planın her iki yılda bir raflarda yeni bir donanım bulundurmak olmadığını vurgulamıştı. Yeni nesil konsolun donanımı ise muhtemelen şu şekilde olacak:
- CPU: ARM64 – x64 (Zen6) / Dengeli bir şekilde büyük-küçük CPU çekirdekleri yer alacak.
- GPU: AMD ile ortak tasarım veya AMD lisansı (Navi 5/RDNA5) olacak.
- NPU: Hedeflenen iş yükleri için esnek, programlanabilir makine öğrenimi silikonu ile yüksek performanslı silikon dengelenmesi.
- İleriye dönük uyumluluk desteklenecek.
- Yeni nesil DirectX Raytracing desteklenecek.
- Dinamik küresel aydınlatma desteklenecek.
- Mikro poligon oluşturma optimizasyonları yer alacak.
- Makine öğrenimi tabanlı süper çözünürlük yer alacak.
- Daha hızlı yineleme ve inovasyon için genişletilebilirlik modeli sunulacak.
2024 senesinde ise nesil güncellemesi yaşanacak
Aynı duruşma sırasında sızdırılan görsellere göre Microsoft, şu anda nesil güncellemesini de 2024 senesi için planlıyor. Ellewood (Xbox Series S), Brooklin (Xbox Series X) ve Sebile (Xbox Universal Controller) ürünleri sızdırıldı. Bu ürünlerin tamamı nesil ortası güncellemesi olarak gelecek. Kod adı Ellewood olan yeni Xbox Series S, 4 TF gücünde olacak ve 1440p çözünürlüğünü hedefleyecek. 10 GB RAM bulunduracak olan bu konsol, sadece dijital oyun kabul edecek ve 512 GB veya 1 TB olarak satın alınabilecek. Kod adı Sebile olan yeni kontrolcü de bu konsolla birlikte gelecek.
Güçlendirilmiş bir Xbox Series X olan Brooklin ise 12 TF gücünde 4K çözünürlüğünü hedefleyecek. 12 GB RAM bulunduran bu konsol, 1 TB veya 2 TB olarak alınabilecek ve tamamen dijital olacak. Sebile ile birlikte gelecek olan bu konsol, USB-C için de destek verecek. Ayrıca bu iki konsol da daha iyi Wi-Fi bağlantısı sunacak. Brooklin, tasarım olarak değişecek ve oyunculara daha modern bir IO sunacak. Wi-Fi 6E ve BT 5.2 ile gelecek olan bu konsol, 500 USD olacak. Yani, orijinal Xbox Series X konsolu ile aynı fiyat üzerinden satılacak.
Sebile isimli yeni nesil kontrolcü ise Xbox Wireless 2, Bluetooth 5.2 ve Direct-to-Cloud desteği ile her yerde kullanılabilecek. Bağlantı kolaylığı için yeni mobil uygulama özellikleri ile sunulacak olan bu kontrolcü, daha keskin bir haptik teknoloji bulunduracak. Ergonomi açısından ise orijinal kontrolcü ile çok bir fark bulunmayacak arasında ama genel olarak daha iyi hissettirecek.
Sızdırılan belgelere göre Sebile, 70 USD üzerinden 2024 senesinin yaz aylarında çıkışını gerçekleştirecek. Aynı dönemde Brooklin ve Ellewood da resmi olarak birlikte duyurulacak. Ağustos2024 içerisinde 300 USD üzerinden 1 TB olarak Ellewood piyasaya sürülecek. Brooklin ise 2 TB olarak 500 USD üzerinden Ekim 2024 içerisinde oyunculara sunulacak. 2025 senesinden itibaren de bu iki konsol için ek depolama alanı opsiyonları sunulacak.
Aynı zamanda 2028 senesini hedefleyen yeni nesil konsollar için final geliştirici kitlerinin 2027 senesini planladığı göründü. Yeni nesil için oyun geliştirme çalışmaları da bu sene başladı ve 2026-2027 senelerine kadar dokuzuncu nesil üzerinden geliştirilecekler, daha sonra yeni nesle port ve optimize edilmeye başlanacaklar. Bu yeni nesil konsolun üretim şemasını yukarıdan görebilirsiniz.
Yukarıdaki ve aşağıdaki sızdırılan tabloya göre de Microsoft ve Xbox, yeni nesil konsolları ile tamamen bulut destekli oyunlara geçiş yapmayı planlıyor. Yani, Microsoft Flight Simulator ve Hideo Kojima tarafından geliştirilen gizemli oyunlar gibi, yerel oyun konsolda yer alacak ama kalitenin yükseltilmesi için bulut teknolojisi kullanılacak. Yeni nesil konsollar, tam olarak buna geçecek.
Aynı zamanda Microsoft, 2028 için planlanan yeni nesil konsolun yapay zeka ve makine öğreniminden güç alacağını not etti. Oyun testlerini yapay zekalar gerçekleştirecek, prosedürel içerik oluşturma büyük bir rol oynayacak, NPC için diyalog oluşturma yapay zeka tarafından üstlenilecek ve NVIDIA DLSS benzeri bir sistem kullanılacak.
Microsoft, Nintendo ve Warner Bros. şirketlerini satın almak istedi
Sızdırılan belgelerin devamına göre Xbox cephesinin başkanı olan Phil Spencer kişisinin 2020 senesinde Nintendo, Bethesda Softworks ve Warner Bros. şirketlerini satın alma konusunda yaptığı bir konuşma ortaya çıktı. Böylece de aslında bazı söylentiler doğrulanmış oldu. Geçmişte, Microsoft şirket, Bethesda Softworks tarafını satın almadan önce Warner Bros. şirketinin de listede olduğu belirtilmişti. Sızdırılan yeni belgeler ise bunu doğruladı. Microsoft, sonucunda bu şirkete çok sıcak bakmadı; işin içinde DC yer aldığı için Warner Bros. satın alınsa bile onların markaları, Microsoft şirketine ait olmayacaktı. Bu da şirketi işten soğuttu. Nintendo tarafını satın almak ise Phil Spencer için büyük bir kariyer anı olarak lanse edildi ama devamı getirilmedi.
Xbox Game Pass, Red Dead Redemption 2 ve Project Mara hakkında da detaylar var
Bu sırada, benzer bir konuşma sırasında Phil Spencer tarafından yapılan bir açıklamaya göre Xbox Game Pass, 25 milyon aktif aboneye sahip ve Microsoft, Activision Blizzard şirketini satın alacağını açıkladığından beri de hiçbir şekilde büyüme göstermedi. Yani, bu sistem 1 seneden biraz daha uzun bir zamandır olduğu yerde sayıyor gibi görünüyor efendim.
Aynı dosyaların arasında Red Dead Redemption 2 oyununun yeni nesil sürümü de göründü. Yalnız, bu dosyalar birkaç sene eski olduğu için bu projenin muhtemelen iptal edildiğini söylememiz gerekiyor. Daha önce Rockstar Games ile alakalı bir söylenti gelmişti. Bu söylentiye göre şirket, tamamen Grand Theft Auto VI oyununa odaklanmak için Bully serisinin yeni oyununu ve Red Dead Redemption 2 oyununun yeni nesil versiyonunu iptal etmişti. İşte iptal edilen bu oyun, şimdi Microsoft şirketinin belgeleri arasında kendisini gösterdi.
Bir diğer yandan da Hellblade: Senua’s Sacrifice ile tanınan Ninja’s Theory ekibinin üzerinde çalıştığı ve merakla beklenen Project Mara oyununun halihazırda mevcut olan bir oyun markası için geliştirildiği göründü. Yine bu dosya da 1-2 sene kadar eski olduğu için durum değişmiş olabilir ama en azından 2020-2021 civarlarındaki plan buydu.