Microsoft ve Nintendo, Activision Blizzard şirketinin satın alma teklifi gerçekleşirse, Call of Duty oyunlarını on yıllığına platformlarına getirmek için bağlayıcı bir yasal anlaşma imzaladı. 2022 yılında Microsoft, bahsi geçen oyun markasını ve dağıtımcı şirketini başarılı bir şekilde satın alırsa, en çok satan nişancı serisini hem Nintendo, hem de Steam platformlarına getirmek için on yıllık anlaşmalar sözü vermişti. Şimdi ise Microsoft şirketinin başkanı olan Brad Smith, Twitter üzerinde bir açıklama yaptı ve şirketi ile Nintendo arasında on yıllık, yasal olarak bağlayıcı bir sözleşme imzalandığını duyurdu. Ayrıca, Call of Duty haricindeki oyunlar için de sinyaller verildi.

Call of Duty: Modern Warfare II

Brad Smith, Twitter platformunda paylaştığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Microsoft ve Nintendo, Call of Duty markasını Nintendo platformunun oyuncularına Xbox ile aynı gün, tam özellik ve içerik eşitliği ile getirmek için şimdi müzakere ettiler ve on yıllık bağlayıcı bir yasal anlaşma imzaladılar. Oyuncular böylece tıpkı Xbox ve PlayStation oyuncularının Call of Duty serisinden keyif aldığı gibi eşit bir şekilde bu oyunları deneyimleyebilirler. Bu markaya diğer oyun platformlarına uzun vadeli eşit erişim sağlamaya, daha fazla oyuncuya daha fazla seçenek ve oyun pazarına daha fazla rekabet getirmeye kararlıyız.”

Brad Smith, yapmış olduğu paylaşımda şirketin gelecekte diğer Microsoft/Xbox Game Studios oyunlarını Nintendo cihazlarına getirmeyi umduğunu ekledi. Bu konu hakkında da, “Bu, Xbox platformunun oyunlarını ve Call of Duty gibi Activision şirketinin oyunlarını daha fazla platformda daha fazla oyuncuya ulaştırma taahhüdümüzün sadece bir parçası.” dendi. Microsoft, ana rakibi olan Sony cephesine de benzer bir anlaşma teklif etti, ancak PlayStation markasının patronu olan Jim Ryan, GamesIndustry.biz cephesine teklifin birçok düzeyde yetersiz olduğunu söyledi.

Microsoft henüz Activision Blizzard şirketine sahip değil. Ocak 2022 içerisinde satın almayı teklif etse de şirket hâlâ Avrupa Komisyonu, Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu ve ABD Federal Ticaret Komisyonu taraflarının düzenleyici engelleriyle karşı karşıya. Avrupa Komisyonu, Ocak 2023 içerisinde Microsoft şirketine ve birleşmeye karşı resmi bir antitröst uyarısı yayımladı. Xbox markasının arkasındaki dev şirket, bugün daha sonra Avrupa’da bir duruşmada Avrupa Komisyonu ile yüzleşecek. Bu komisyonun satın alma işlemini onaylayıp, onaylamama konusundaki nihai kararını 23 Mart 2023 tarihinde kadar vermesi bekleniyor.

Bu arada ABD Federal Ticaret Komisyonu, Microsoft ve Activision Blizzard aleyhinde yasal bir şikayette bulundu ve duruşma 2 Ağustos 2023 tarihinde yapılacak. Son olarak Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu, Microsoft şirketinin Activision Blizzard tarafına sahip olmasının muhtemelen rekabete ve tüketicilere zarar vereceğini belirten geçici bulgularını yayımladı. Buna rağmen analistler, anlaşmanın onaylanmasını ve işlemin Microsoft ve Activision şirketlerinin hedeflediği 30 Haziran 2023 tarihinden önce tamamlanmasını bekliyor. Call of Duty ve bunun Xbox ekosistemine özel hale gelme olasılığı düzenleyiciler arasında bir endişe kaynağı olsa da, Activision Blizzard şirketine sahip olmanın Microsoft tarafına bulut oyunları ve abonelik hizmetleri alanlarında haksız bir avantaj sağlayacağına dair korkular da var.